Presentasjon av Harstad-gruppen vår (Jenter fra 40-tallet 1996-2006).
Vi er ni venninner som var unge i Harstad på midten av 60-tallet. Noen gikk sammen på folkeskolen, noen på realskolen og/eller på gymnaset. Atter andre jobbet og var venner til venner. Felles er at vi nå bor i Oslo-området og er rundt 60 år, er svært direkte, bryr oss og vil ha litt nettverk. Vi har tort å gå egne veier i yrkesvalget. Jobbene våre er i helsevesenet, televerket, skoleverket, kontorarbeid av ulike slag (for eksempel regnskap, advokatsekretærarbeid) og trygdet. Pensjonsalderen nærmer seg og mange har valgets kvaler. Hva er lurt å gjøre i forhold til hva? Ellers er vi også svært variert i aktivitetsnivå – fra hundelufting, dansegalla og til galskap. Men det forhindrer oss ikke i å holde ut et treff i ny og ne. Flere er etter hvert blitt bestemødre, og potensialet er fortsatt til stede for andre.
Vi startet med våre regelmessige treff høsten 1996. Det er artig å få med glemte uttrykk innimellom når noen har hatt en tur nordover (for eksempel avbærra, storsko og gaule). Vi fant ut at det var bedre å ha en rullering på våre sammenkomster, for da ble det mindre tiltak å møtes og vi ble snart oppdatert på hverandre. Tidligere hadde noen av oss møttes sporadisk, kanskje spesielt for å feire runde år eller for å holde kontakt med faddere. Når vi er ni stykker, må vi nå årlig sørge for et treff hver. På disse klubbkveldene, har vi hjemmelaget mat, og da er noen veldig kreative. Således får vi også utvekslet mat- og strikkeoppskrifter og andre lure ting. Jorunn er flink med perler og glassmaling. Den som har klubben, kan invitere andre som har lyst til å treffe oss eller omvendt, på gjestevisitt. Det er ikke så farlig å utebli når vi ses så ofte. Vi skal jo også ha noen å prate om! |
|

Bildet er fra et Treff 16.03.06. - Bakerste rekke: Inger (Vold) Andreassen, Sigrid Andreassen, Gunhild Munkebye Ursin .I forreste rekke: Elsa Myrland, Edith (Andreassen) Haug, Helen (Olsen) Abrahamsen, Jorunn (Torbergsen) Rom, Tove Olsen og Mie (Mikkelsen) Kurthi.
Vi har hatt besøk av Tori Kaarbø, Eva (Kristiansen) Sirevåg, Rigmor Antonsen, Solveig Munkebye, Helga (Ervik) Engen, Gerd (Jensen) Pedersen, Turid Askevold Kaarbø, Lillian (Johansen) Ruud Olsen, Herdis Torbergsen Valdø, Anne Marie (Markussen) Snøtun og Unni (Loholt) Gohn.
Vi møtes og minnes gamle tider og opplevelser, og spør om den og den osv. - typisk nordnorsk, mener noen! Det var lett å ha oversikt i vår lille by fra den gang i forhold til nå. Litteratur og ulike utstillinger med tilnytting til Nord-Norge blir anbefalt og kommentert av dem som har sett/lest noe på den fronten. Dette vil nok fortsette så lenge vi er i stand til å kjøre bil. Kanskje blir et senere alternativ - formiddag og maxitaxi! Vinteren kan by på utfordringer når det kan være bortimot en times kjøring (fra Lier til Langhus), men nå glemmer vi det.
Vi har også hatt sammenkomster hvor barn, ektefeller, samboere og venner, har deltatt. Inger har i tillegg stått for flotte julebord på Strømmen. Over halvparten har vært med til Valdreshytta til Gunhild & Arnt Egil, i ulike grupper og sammenhenger.
I august/september har vi vært ganske fast på hyttetur til Inger og Gunnar sin hytte på Hvaler. Da har vi vært innom Jorunn og Kjell i Bølingshavn og fått kaffe, vafler og hygge. Solveig har vært selvskreven medlem når hun har vært hos sin søster Gunhild. Da blir det ekstra stemning i gruppen.
På disse turene blir det felles shopping på et eller annet senter - og vi klarer å holde oss til noenlunde samme menyen. Noen tullkjøp blir gjort ved slike stopp. Inger har fått med litt kultur som besøk i gamlebyen i Fredrikstad, besøk på Erling Stordahls botaniske have for blinde, naturstier og fotturer på Hvalertuftene, kirken og Arkhimedes-skruen ved Arekilen. Mye fin røsslyng og harekløver har vi funnet på Hvaler.
En gang kom vi ut for en sint hane. Den sprang etter oss og virket som den eide hele området. Etterpå har det jo skapt mer latter enn angst. Litt morgenbading i sjøen har jo noen stått for. Vi besøker alltid Skjærhalden for å se butikkene der og hva som rører seg i lokalmiljøet. Ellers er alle hjelpsomme når vi tar disse turene - slik damer ofte er.
Vi anbefaler andre å lage lignende grupper som kan gjøre innspill overfor storklubben i Oslo! Der har vi jo vært heldig og hatt Inger som kontaktledd lenge. Hun drar oss ofte i gang når vi er trege. Smågrupper er lettere å engasjere enn enkeltpersoner. Børøysundturene har vært populære for gruppen. Kjell Munkebye fra Tana, fikk vi dradd med en gang han var på besøk hos Gunhild.
Ellers har vi ingen høyverdig målsetting utenom det sosiale. Det er avslappende med felles utgangspunkt. Vi får god mat, en fin retropause i hverdagen og er kun den harstadværingen vi en gang var - nesten uten alle de roller vi senere har måttet bekle.
Vi har aldri klart å samle oss om en tur nordover, for alle har hatt sine egne opplegg der med foreldre og søsken. Men nå er foreldregenerasjonen snart borte, ”barna” klarer seg selv og båndene blir tynnere, så kanskje vi klarer å komme oss til Harstad (og Hamarøya) sammen.
1.4.06. – Gunhild
|